woensdag 23 mei 2018

Vormen

In het kader van ‘de hondjes gaan naar Nederland’ lopen we wat af. Ik wil ze graag afleveren met voldoende ervaring aan de riem.
Omdat ik alleen thuis ben en Youri dit echt mijn ding vindt en vooral niet zijn ding, loop ik elke dag maar met een stel andere honden.
Gisteren met Jenna en Jill. Jenna heb ik de eerste keer ongeveer moeten sleuren, gisteren was het geen enkel probleem. Vanaf de eerste stap al niet.
Nou had ik Jill ook mee en die weet al niet beter. Die gaf ook het goede voorbeeld. 


Wat een verschil met de eerste keer en wat leren ze snel. Het is best bijzonder te noemen. Je haalt volwassen honden van de straat, gedumpt waren deze in dit geval. Ze waren niks gewend en moesten alles leren. Nu zijn het gezinshonden die aan de riem lopen, zindelijk zijn, binnen alleen kunnen blijven enz. En dat eigenlijk allemaal zonder probleem. Luna mijn eigen hond heeft lang op straat geleefd. Ook voor haar was omschakelen geen enkel probleem. 
Ik hoor heel vaak van mensen die op zoek zijn naar een hond dat ze graag een pup willen, want die kan je nog vormen. Ik begin dan nog net niet met mijn ogen te draaien. Ja pups zijn schattig en leuk voor de kinderen, ik ben er zelf 4,5 jaar geleden ook ingetrapt, maar volwassen honden zijn net zo goed te ‘vormen’. Wat versta je onder vormen? Want zie wat ik ze allemaal kan leren! En dat kost niet eens moeite. Ik kan ook prima vertellen wat voor karakter de hond heeft. Van pups is dat soms nog best lastig. Je ziet wel wie de haantjes de voorste zijn of de rustigste, maar dat zegt nog niet altijd wat.
Plus dat niet iedereen echt open staat voor advies, maar kiest op kleur en schattigheidsgehalte. Ik vind dat wel lastig. Ik ervaar het nu met de laatste volwassen honden, en elke foster met volwassen honden ervaart dat precies zo, wij zien die lieverds elke dag, krijgen ladingen liefde en toch worden ze niet gezien. Ze blijven allemaal lang zitten en de pups vertrekken. Zo jammer. Ik weet wel beter. Voor mij nooit meer een pup, daar heb ik er wel genoeg van gehad. Doe mij maar lekker een volwassen hond die de sloopperiode voorbij is, die je eeuwig dankbaar is en die net zo goed te ‘vormen’ is. 
Vanmiddag heb ik mijn zelf gevormde eigen loeders ook nog even uitgelaten.



Zie je ze? Nee? Ik ook niet. Toch iets mis gegaan in de vorming.



Geen opmerkingen:

Een reactie posten