donderdag 14 januari 2016

Dilemma

Vanavond zat ik te denken wat ik zou gaan schrijven. Er was niks gebeurd. Maar was dat wel zo?
Ik ben vandaag wel degelijk druk geweest, maar achter de schermen.
Toen dacht ik "kan ik daar dan wel over schrijven?"  Ja, dat moet ik, juist om iedereen te laten zien waar wij als rescuer mee te maken krijgen!
Het begon eigenlijk vanmorgen vroeg. Er was een melding op de Rescue Paws Facebook site binnen gekomen dat er bij mensen een pup over het hek was gegooid. Ja gegooid en het was nog een hoog hek ook. Die mensen zaten met de handen in het haar wat ze met het hondje aan moesten.
Ze wilden en konden haar niet houden. We hebben het kunnen oplossen en het hondje zit nu bij een foster van ons. Dit was weer een duidelijk gevalletje van toch maar geen hond. En wat doe je er dan mee? Ach, wat maakt het ook uit, gooi maar weg.
En zo gaat het met vele hondjes. Dan wordt er weer een doos met pups door toeristen op een afgelegen plek gevonden. Dan weer twee pups op een industrieterrein. Alle mensen die zich druk maken om de dieren hebben hun handen er vol aan. Alle fosters zitten dan ook bomvol.
Vanmiddag had ik mijn buurvrouw huilend aan de telefoon. Zij had zich weken bezig gehouden met een zwerfkat. Helaas gebeurd er met katten hier precies hetzelfde als honden. Katten worden gedumpt krijgen allemaal ongewenste nestjes.
De zwerfkat waar mijn buurvrouw mee bezig was heeft ze laten castreren. Helaas bleef de kat een ontsteking houden. Na bloedonderzoek kwam na voren dat de kat leukemie en kattenaids heeft.
Nu nog niet in een levensbedreigend stadium, maar wel besmettelijk voor andere katten.
Hij zou dus alleen nog bij iemand binnen kunnen leven, zonder andere katten en zonder de mogelijkheid om naar buiten te kunnen. Dat vindt je hier niet. We vinden niet eens baasjes voor gezonde katten, laat staan voor zieke! Plus dat je ook niet weet wanneer de ziekte zich wel manifesteert en dat het vanaf dat moment lijden is. Helaas is dus besloten om het beestje in te laten slapen. Dat is drama. Je wil die keuze helemaal niet maken! Je wilt geen op het oog gezond dier laten inslapen. Maar wat moet je? 
Je kunt hem ook niet laten rondlopen en iedere andere kat laten besmetten. Een verdrietig besluit na zoveel werk om de kat te helpen. Op zulke momenten moeten we er voor elkaar zijn. Iedereen die zich met de beestjes bezig houdt maakt dit mee. Het vreet aan je hart, maar je weet dat je het enig juiste doet.
Een groot deel van de dag ben ik ook bezig geweest met een groepje mensen om afspraken te maken een zwangere hond te vangen. De dierenarts is besproken en de spullen staan klaar.
Maar een zwangere hond opereren betekent dat we puppy's laten weghalen. Kan dit wel, mag dit wel?
Tot vijf weken zwangerschap kan dit. Maar dan nog vinden veel mensen het niet kunnen.
Helaas staan al die mensen die tegen zijn niet in de rij bij mij voor de deur om dan moederhond op te vangen en bij hun te laten bevallen. Want dat is het probleem. Als er geen opvang is bevalt moeder op straat. De pups zullen na verloop van tijd aan de wandel gaan met alle gevaren van dien.
Opvang is er niet. We zullen dus hoe treurig het ook is moeten toezien hoe het misgaat.
Ik heb eerder een zwangere hond geholpen waarvan we de kleintjes hebben laten weghalen.
Iemand die in de buurt werkte vertelde mij dat die hond al heel vaak zwanger was geweest. 
Tot nu toe was er van al die zwangerschappen maar 1 hond over die daar ook woonde. Was de rest dan dood? Een deel wel, doodgereden. Het andere deel werd door de plaatselijke zwerver telkens bij de moeder weggehaald en voor een habbekrats verkocht. Van dat geld kocht de zwerver dan weer drugs.
Willen we dat? Kan ik er mee leven als ik een hond laat aborteren? Of wil ik er mee leven als een zwerver veel te jonge pups voor drugs verkoopt? Ongewenste honden over hekken worden gegooid of in dozen in de mondi worden gesmeten. Waar kan ik mee leven? Een dilemma wat ontzettend moeilijk is, maar waar ik op dit eiland met een overschot aan honden en tevens een overschot aan niet meedenkende en meelevende bewoners niet anders kan dan deze hondjes dit leed te besparen.
Voor alle hondjes die wel al geboren zijn zullen we ons uiterste best blijven doen. Helaas zijn dit er nog steeds veel te veel!


Geen opmerkingen:

Een reactie posten