zondag 8 juli 2018

Vriendschap

Vanmorgen heeft Erik Youri opgehaald. Youri was bij Gijs, dat is zijn beste vriend. Daar was hij gisteren voor de allerlaatste keer naar toe gegaan en is er blijven slapen.
Gijs ging vandaag op vakantie, dus was het ook de laatste keer voor nu dat ze elkaar zagen. Gijs komt pas terug van vakantie als wij al weg zijn.
Een afscheid voor langere tijd dus. Volgend jaar zomer komen ze terug naar Nederland. We zullen zien of de vriendschap dan nog in stand is. Ik denk  het wel. Ze kennen elkaar nu vier jaar, dus ik denk dat dit tussenjaar de vriendschap vast niet zal veranderen.
Het is best bijzonder hoe vriendschappen kunnen blijven bestaan. Youri had in Nederland altijd andere Youri als vriend. Ze woonden in dezelfde straat en zagen/speelden dagelijks met elkaar. Nu na 4,5 jaar is er nog steeds contact en zijn de eerste afspraken al gemaakt.
Ook Maud heeft een vriendin die nog van voor de emigratietijd is. Vriendschappen zijn best te behouden, als je er maar tijd in steekt. Elke keer als we in Nederland waren heb ik gezorgd dat er met deze vrienden afgesproken kon worden. Met als resultaat nu dat de vriendschappen nog steeds bestaan en straks gaan zorgen voor een fijne ‘landing’. Het was dus niet alleen maar afspreken voor de leuk, maar ook belangrijk voor de toekomst. 
Nadat we Youri opgepikt hadden was het tijd voor onze volgende afspraak. Een lunch dit keer. Met een collega van Erik en zijn vrouw die ik inmiddels ook goed ken en meer een vriendin is dan alleen maar vrouw van. Ze wonen op Bonaire en waren hier een paar dagen op vakantie. Perfecte timing, want nu konden we nog even afscheid nemen. Zij blijven nog 2,5 jaar op Bonaire. Wanneer we hun weer zien zal wel even duren.
Toch gek dat je bij iedereen denkt; “wanneer zie ik die weer?”  En zo zijn er vele vriendschappen waar even een tussenstop in gelast wordt.
De tijd zal leren welke vriendschap hecht genoeg was om te overleven. 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten