maandag 15 mei 2017

Herboren

Vanmorgen om 06.30 ging de wekker. Om 07.15 moest Maud op de lokatie zijn waar het examen werd afgenomen. Waarom zo vroeg? Omdat dit exact dezelfde examens zijn die in de middag in Nederland gevolgd worden. In Nederland hebben ze natuurlijk ook een ochtend en een middagdeel.
Omdat de kinderen van hier niet midden in de nacht een examen kunnen doen, worden de ochtendexamens afgenomen in het tweede gedeelte. Dat is als in Nederland de herexamens zullen zijn. Er wordt dan speciaal rekening gehouden met welk vak op welk tijdstip gegeven wordt.
Nu vandaag dus wiskunde. Maud krijgt toch wel wat vragen. Doe je nu weer examen? Was je vorig jaar niet geslaagd dan? Jazeker wel, vorig jaar heeft ze haar havo diploma gehaald.
Maar ergens zou ze toch wel heel graag geneeskunde willen studeren en daar zijn een aantal vakken vwo voor nodig. Die is ze gaan volgen. Het vijfde en zesde leerjaar vwo gepropt in éen schooljaar. 
En daar zijn nu de examens voor. Als ze dit met een voldoende afrond heeft ze geen volledig vwo diploma, maar krijgt ze deelcertificaten van de behaalde vakken. Zo, nu is iedereen weer bij.
Het examen ging vanmorgen goed. Om 11.00 uur ging de telefoon en kon ik haar weer ophalen.
Onze slaapplek is op nog geen vijf minuten rijden van de plek waar de examens worden afgenomen.
Dat is het van der valk resort. Daar in één van de conferentiezalen was alles zo ingericht dat er een examen afgenomen kon worden. Tafels in rijen, airco aan, gordijnen dicht zodat de zon niet op je huid brandt en waterkannen om de dorst te lessen. Er is een officiele examencommissie uit Nederland die toezicht houdt. En o ja, in de zaal zitten niet alleen maar leerlingen van de Nederlandse school uit Curacao, maar ook uit Aruba en Suriname. En dat allemaal omdat je voor een Nederlands diploma examen moet doen op Nederlands grondgebied. Dat is Bonaire wel en Curacao en Aruba niet meer.
Nou kun je van iets omslachtigs ook iets heel leuks maken. Het is helemaal niet vervelend om op Bonaire te zijn. Het eiland geeft mij altijd een soort van rust. 

Minder inwoners, minder verkeer en uitgestrekte vlakken met cactussen. Die cactussen kan je ook voor hele andere doeleinden gebruiken. Wat dacht je als omheining. Stoere jongen als je daar overheen klimt.
De studio waar we in verblijven ligt op een resort met zwembad. Na het examen en de lunch was er tijd voor ontspanning. 


Pffff het was afzien. Stil zitten is echt een hele grote opgave. Maar het is gelukt, ik heb het 1,5 uur volgehouden en zowaar een tijdschrift uitgelezen. Dat Bonaire is een soort van zen, daar kom je herboren van terug. Of met een schooldiploma. Het is maar net wat je er komt doen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten