zaterdag 25 maart 2017

Een diagnose

Vanmorgen om 09.30 zat ik met een klein wijs pupje in mijn auto op weg naar de dierenarts.
Dit keer weer naar een andere lokatie, maar wel naar dezelfde mevrouw.
Op het eiland hebben we maar twee lokaties waar röngten apparatuur staat. Je kunt dus eigenlijk nooit van een acuut geval direct foto's maken. Het kan alleen op afspraak. 
We zijn vandaag een stuk wijzer geworden. De foto's die van de voorpoten van Goofy zijn gemaakt hebben ons verteld wat er aan de hand is. Hij heeft de aandoening HOD, oftewel hypertrofische osteo dystrofie. We zagen duidelijk onregelmatigheden en verdikkingen ter hoogte van de groeischijven.


Eigenlijk lijkt het alsof hij een soort tweede groeischijf bij elk gewricht heeft.
De bloeduitslag klopte met het beeld wat de foto's lieten zien. En ook de koorts hoort bij de aandoening.
De diagnose is dat het wel goed kan komen. Hij krijgt antibiotica en prednison als ontstekingsremmers en moet rust houden. Die rust houdt hij nu door de pijn vanzelf wel, maar ook als hij straks door de medicatie wat opknapt zal hij niet veel mogen lopen en al helemaal niet rennen.
Dat wordt dus vastleggen aan een korte lijn in de tuin. Zo houdt hij de interactie met de rest. Hij mag wel rollebollen met Bella zolang er maar niet gerend wordt. 
Aan de ene kant heel sneu, maar zonder deze maatregels zou hij de rest van zijn leventje kreupel zijn. Dat is nog veel sneuer, dus helaas voor Goofy wordt zijn bewegingsruimte ingekort.
Bella is vanmiddag mee geweest naar het veld waar ik normaal met Tico train.
Er is een hond waarvan we niet goed wisten wat voor gedrag hij zou laten zien bij andere honden. 
De eerste ervaring was niet zo positief. De vraag was alleen of dit nou lelijk gedrag was, enthousiasme, onbehouwenheid of misschien iets anders. Ik had gekozen om bella mee te nemen omdat zij open en ondernemend is. Niet dominant en speels. Ze heeft het prima gedaan. 
De hond was best ruw naar haar en vrij dominant, maar ze bleef ontspannen. Het is echt een goeierd die Bella, naar mens en dier. Net als Goofy trouwens hoor, die ondanks dat hij echt ontzettend veel pijn moet hebben toch lief en vrolijk blijft. Knapperds zijn het, stuk voor stuk!




Geen opmerkingen:

Een reactie posten