woensdag 13 juni 2018

Gewaardeerd

Vandaag was het dan zo ver, de start van het sterilisatie project.
Respect voor de dierenartsen uit Nederland, die zijn gisteravond 18.30 aangekomen en stonden vanmorgen 8.00 uur klaar om te beginnen.
Ik was ook 8.00 uur klaar om te beginnen, maar wel eerst thuis. 
Zo had ik onder andere een contactmoment met de aannemer van de badkamer en moest ik wat punten langs met de stukadoor. Omdat zij ook verder moeten, plannen we dat maar vroeg in de ochtend. 
Daarna door met alle appjes, messenger berichten en mailtjes die beantwoord moesten worden. 
Na de lunch ben ik gaan rijden. Eerst naar de dierenarts die nog twee benches te leen had. En daarna door naar het buurthuis waar al keihard gewerkt werd.
80 honden stonden er voor vandaag op het programma. Het is een hele organisatie. Welke hond hoort bij welke eigenaar en zit in welke bench.


Als ze aan de beurt zijn worden ze buiten onder narcose gebracht. Daarna worden ze (ook buiten) klaar gemaakt voor de operatie.


Scheren, met alcohol desinfecteren, ogen druppelen en dan door naar binnen. 
Binnen stonden de dierenartsen op geïmproviseerde operatietafels hun werk te doen. Sommige op een bureau, andere op strijkplanken. De strijkplanken hadden als voordeel dat ze in hoogte verstelbaar zijn.
En hier is dan Piet Hellema, de dierenarts van tv.


Ook ik heb een aantal operaties als assistente bijgestaan. Dat was geweldig om te doen! Het was voornamelijk er voor zorgen dat de hond stabiel op de tafel vast gelegd werd, tijdens de operatie zorgen dat de dierenarts steriel kon blijven werken en de hond in de gaten houden.
Een castratie was snel voor elkaar. Een sterilisatie duurt natuurlijk wat langer. 
Daarna nam je de hond mee naar buiten waar hij in de schaduw zn roes kon uitslapen.


Er waren ook pups gebracht. Volgens de eigenaar waren ze van januari, ik denk dat ze hooguit van april waren.
Ik probeer dan te bedenken waarom ze gebracht zijn. Zal hij echt niet weten dat ze zo jong niet geholpen kunnen worden? Of is het de pure wanhoop van help ze alsjeblieft want ik heb er al zo veel. 


Ze waren mager, zaten vol vlooien en teken en hadden schurft. We waren allen zeer benieuwd of ze aan het eind van de dag wel opgehaald zouden worden. 
Ik heb dat niet meegekregen. Ik heb drie honden terug gebracht naar hun huisje in Boca Sami. Dat was voor mij vlakbij, dus hoefde daar een ander niet extra voor te rijden. 


De bench paste niet in mijn auto, maar zo kan het ook. Kregen ze nog iets mee van het ritje. Volgens mij werd dat best gewaardeerd.
De actie werd ook zeer gewaardeerd door het baasje van deze honden. Ze was ontzettend blij dat alle drie haar honden geholpen waren. 
En de honden waren happy dat ze weer thuis waren. Een geslaagde eerste dag. 
















Geen opmerkingen:

Een reactie posten