donderdag 29 september 2016

Stilte voor de storm

Het was een rare en bijzondere dag. Je weet dat er iets heftigs aan staat te komen, maar geen idee hoe heftig en wanneer het precies komt.
Vanmorgen om 05.30 begon het te regenen. Eigenlijk is het een groot deel van de ochtend nat gebleven. 
Door de regen kon er niet in de tuin gespeeld worden. Er zijn honden die dat echt wel heel jammer vonden.


Het is natuurlijk op Facebook en bij de radiostations het gesprek van de dag. De storm wordt voortdurend gemonitord waarna het parlement dan weer beslissingen neemt.
Langzaam komt toch naar buiten dat er een hoop ellende verwacht gaat worden. Een crisisteam wordt in paraatheid gebracht en besloten wordt de verkiezingen uit te stellen naar volgende week.
Alle scholen zijn morgen gesloten en bedrijven wordt geadviseerd morgen dicht te blijven zodat werknemers geen gevaar lopen omdat ze naar hun werk zouden moeten.
Dat school morgen gesloten is vindt Youri de beste beslissing ooit. Ook Erik is morgen vrij, dus eigenlijk hebben we een lang weekend. Waarschijnlijk wel een aantal dagen binnen zitten, maar dat zijn we wel gewend vanuit Nederland.
Ik heb nog wat laatste boodschappen gedaan. Het was druk bij de winkel!! Alsof het de dag voor kerst was, zo veel mensen.


Vanmiddag kwam het bericht dat de tropische storm is opgewaardeerd naar een orkaan categorie 1.
Oke, nog maar wat meer uit de tuin weghalen dan.
We hadden nog een pingpong tafel staan die wind kon vangen en nog wat andere dingen die we liever niet zagen kapot waaien. 
We hebben het één en ander onder de pallapa gezet en gelegd in de hoop dat het daar safe staat.
Alles binnen gaat ook niet.
Poes vond het wel oke. Die weet nu in ieder geval waar ze hoog en droog kan schuilen.


In de namiddag werd het volledig windstil. De vogels waren erg druk aan het kwetteren zoekende naar een plek waar ze straks konden schuilen.
En nu, nu is het bijna 21.00 uur en is het stil, muisstil. Je hoort helemaal niets. Geen verkeer, geen mensen, geen dieren. Dit is nou echt de stilte voor de storm, letterlijk.
Wij hebben alles gedaan wat mogelijk was. Alle honden mogen straks binnen slapen. Er is er niet éen die straks angstig en in paniek buiten moet blijven. Ik heb speciaal de bank al helemaal onder de kleden gelegd. Dat wordt hun plekje.
Mijn gedachte is bij al die honden waar niet zo goed voor gezorgd wordt. Die buiten aan een ketting zitten zonder afdak voor de regen. Omdat ze vast zitten kunnen ze ook niet weg op zoek naar een schuilplaats. De straathonden zijn dan nog beter af. Die kunnen op zoek gaan naar een droog plekje.
Je hoopt nu maar zo dat de mensen enigszins wat gevoel in hun donder hebben en hun hond naar binnen halen. Kom op, voor éen nacht moet dat toch kunnen.


1 opmerking:

  1. Daar zat ik ook aan te denken doet pijn als je aan hen denk, niet iedereen heeft de liefde voor, onze haan zit nu binnen in de kennel van de honden en de honden lopen los binnen ons huis ik kan me niet indenken om onze haan buiten te laten. Ik weet dat het echt raar voor him is maar kan niet anders. De honden zijn sowieso blij ook al hebben ze buiten een eigen afgesloten ruimte is voor hun niks beters dan met hun mama en papa te zijn.

    BeantwoordenVerwijderen