In Nederland dacht je dan "fijn bijna juni dus ook bijna zomer.
Ik weet niet of dat het is hoor, maar wat ik wel weet is dat het zo weer kerst is. En dat het ook zo voorbij is dat Erik weg is en dat het ook zo de dag is dat Maud de uitslag van haar examen hoort.
Ik krijg veel vragen over wanneer ze de uitslag krijgt. Maar ze is nog lang niet klaar.
Daar baalt ze natuurlijk zelf ook wel van. In Nederland heeft iedereen de afgelopen weken keihard geblokt en mag nu genieten van een welverdiende vakantie. Maud nog lang niet. Die moet nog door tot 14 juli.
Omdat de schriftelijke examens hier gelijk lopen aan die van Nederland missen we er nog een paar.
Dit komt door het tijdsverschil.
De examens die in Nederland om 8.30 startten werden bij ons overgeslagen. Je kunt niet van leerlingen verwachten dat ze om 02.30 s nachts een examen gaan doen.
Ze hebben in de afgelopen weken dus alleen de middagexamens gevolgd. Die startte voor iedereen in Nederland om 13.30 en voor de leerlingen hier om 7.30. Nog vroeg eigenlijk, maar dat kan echt niet anders.
Als de examens hier een uurtje later zouden beginnen zou er weer kans zijn dat antwoorden uitlekken.
In de periode dat er in Nederland de mogelijkheid is om een herexamen te doen, gaan de kinderen hier weer naar Bonaire voor de vakken die nog missen. De organisatie die zich bezig houdt met de examens houdt er rekening mee dat er op de wereld mensen zijn die door tijdsverschil examens missen. Wat dus in de eerste periode in de ochtend gegeven werd, wordt tijdens de herexamens in de middag gedaan. Zo komt het dus dat Maud 21 juni weer richting Bonaire vertrekt om geschiedenis en aardrijkskunde te doen.
En dan zijn ze er nog niet. In het buitenland doe je staatsexamen. Dit betekent dat je ook over elk vak een mondeling examen moet doen. Het cijfer voor je schriftelijk samen met je mondeling maken het eindcijfer. Is dat voor elk vak voldoende, dan is ze pas geslaagd. En die uitslag horen we pas op 14 juli.
Het is natuurlijk heel wrang dat al je vriendinnen in Nederland nu al lekker vrij zijn en jij nog tot half juli door moet. En dan ook nog van die stomme mondelingen moet doen. Tja, ik kan het niet veranderen.
Het enige jammere is dat ze dan toch ook nog echt naar school moeten blijven gaan. En daar is ze eigenlijk wel een beetje klaar mee. De afgelopen maanden waren intensief. Ik had een week rust wel even op zijn plaats gevonden. En dan volgende week pas weer door. Maar ja wie ben ik. Als er door de directeur naar iemand niet geluisterd wordt is het wel naar mij.
Over de directeur gesproken, die gaat weg! Wat een zegen! Niet dat we het officieel weten, want school houdt zijn betalende klant liever onwetend. We weten niet welke leraren weg gaan en welke blijven. Vacatures staan niet online op de website, maar worden in plaatselijk kranten gepubliceerd.
Niemand weet welke krant, voor welke functie en per wanneer. Maar gelukkig praten de leraren wel met de leerlingen waardoor we toch redelijk op de hoogte zijn. Zouden er dan volgend jaar toch weer korte broeken gedragen mogen worden? Laten we het hopen.