donderdag 16 april 2015

Geen Cito stress

Volgende week wordt in heel Nederland de Cito toets afgenomen.
Ook op de Nederlandse scholen in het buitenland. Tenmiste, dat is normaal wel zo.
Alleen dit keer niet. Niet omdat school niet mee wil doen, of omdat ze het niet eens zijn met de vernieuwde versie. Nee, omdat de Cito niet op tijd binnen is.
In Nederland waren de ambtenaren even vergeten dat we hier een postbezorgservice uit de middeleeuwen hebben. Die doen heeeeeel lang over het bezorgen van post.
In Nederland zeiden de ambtenaren nee, we kunnen u de Cito echt nog niet toesturen. Dan heeft u hem veels te vroeg, dat mag niet. En zo kwamen ze dus op de lijn dat hij dinsdag verstuurd is.
En volgende week hebben ze de papieren nodig. Gaat hem niet worden. Geen Cito in april op de Schroederschool. Alle planning natuurlijk door de war. Ze mogen nu meedoen met het tweede citomoment. Dat is in Nederland voor de kinderen die ziek of afwezig waren tijdens de eerste keer.
Vervelend voor school en vervelend voor de kinderen die er op voorbereid worden.
Youri ligt er niet wakker van. Die deed toch niet mee aan de Cito. Helaas houdt Cito geen aparte normering aan voor kinderen met dyslexie. Ze krijgen wel extra tijd en een vergrote versie, maar bij het onderdeel spelling wordt elke fout gewoon keihard meegeteld. Zo is uiteindelijk de uitslag niet reëel. Het geeft een vertekend totaalbeeld omdat de cijfers van elk onderdeel bij elkaar op worden geteld en dat de einduitslag geeft. Lekker dan als je bij spelling een hele lage score haalt.
Nu vindt school dat natuurlijk prima dat wij er op aandrongen Youri niet mee te laten doen.
Ik heb nog geen vijf minuten nodig gehad om het uit te leggen. Ze zitten natuurlijk niet te wachten op Youri zijn lage uitslag. Trekt het gemiddelde fors naar beneden. En juist die gemiddelde score van de Cito doet het zo geweldig op je website. 
Ik ben heus niet achterlijk en zie dat heus wel. Maar in dit geval heeft Youri er erg veel baat bij om hem niet te maken en ben ik dus juist ook weer blij met die medewerkzaamheid. Beetje dubbel, maar in dit geval kies ik voor m'n kind.





Geen opmerkingen:

Een reactie posten