vrijdag 19 september 2014

Armoede

Youri heeft op dit moment op school het thema Curacao.
Het zou erg voor de hand liggend zijn als het dan zou gaan over de geschiedenis van het eiland, maar men heeft besloten het eens heel anders te doen.
Er wordt met de kinderen eens kritisch gekeken naar Curacao.
Zo zijn er groepen die geconfronteerd zijn met al het afval in de baaien. Zij hebben een opruimdag gehouden.
Youri zijn groep bespreekt de armoede die heerst op het eiland.
Curaçao telt momenteel een sociale onderklasse van zo’n 25.000 mensen. 
Die leven vaak in echt erbarmelijke omstandigheden. Dat lijkt niet veel, maar op een bevolking van 130.000 is dat ongeveer 20% en vormt dit een groot probleem. Dat uit zich bijvoorbeeld in de handel in drugs, werkloosheid, alleenstaande tienermoeders en dropouts. Kinderen hebben vaak geen vader thuis. De opvoeding is in handen van de alleenstaande moeder of soms de oma.
Er zijn hier mensen die regelmatig zonder eten naar bed gaan en kinderen die zonder eten naar school moeten

Mensen wonen in huizen met gaten in muren en daken langs stoffige zandwegen, als het regent lekt het en water en electra ontbreken vaak.

Dit deel van Curacao heeft alles weg van een ontwikkelingsland. Een paar kilometer verderop liggen de tropische stranden en luxe resorts. De verhouding tussen rijkdom en armoede is vele malen groter dan in Nederland.

Vaak kun je niet zien aan de mensen op straat onder welke omstandigheden zij en hun gezin leven.

Juist als je arm bent wil je dat niet laten zien.
Youri heeft vanmorgen met zijn groep de voedselbank bezocht.
Daar vertelde men dat er grote schaamte heerst onder de gebruikers van de voedselpakketten.
De schaamte en het niet hebben van vervoer zorgt dat vrijwilligers van de voedselbank de pakketten bij de mensen thuis brengt. 
Ook bij de voedselbank moest bezuinigd worden. Doordat ze steeds minder van de detailhandel kregen kunnen ze nu nog maar 100 in plaats van 400 gezinnen helpen.
Gelukkig zijn er op het eiland verschillende wijkcentra of organisaties die voor allerlei opvang zorgen. Kinderen krijgen daar vaak te eten en er wordt aan huiswerkbegeleiding, spelletjes en andere educatieve vormen gedaan. 
Het is goed voor de jeugd om ook de andere kant eens te zien. Geen enkel kind op de school van Youri kent honger en armoede terwijl het zo dichtbij is. 
Laat maar eens zien en voelen hoe goed ze het hebben!



Geen opmerkingen:

Een reactie posten