vrijdag 10 januari 2014

De kop is eraf

De eerste week zit erop. We zijn nu een ruime week op het eiland en de kinderen hebben hun eerste week school achter de rug.
Ik hoor van beide kinderen alleen maar positieve berichten terug over school.
Youri is in een hele sociale klas terecht gekomen met een groot aantal jongens die dezelfde interesses hebben als hij, computers. Hij heeft al via Skype met één van die jongens contact.
Goed zo, nu wachten op een keer een afspraak. Youri is wat introvert van aard, dus we weten dat dit wat langer kan duren.
Geeft niets, iedereen moet hier kunnen wennen op zijn of haar manier.
Ik heb de juf al wel even gesproken en die vertelde dat het in de klas erg goed ging.
Hij zit in een leuk groepje met nog 3 jongens en samen hebben ze het reuze gezellig. Soms wel eens te gezellig volgens juf. Nou dat klinkt alleen maar goed.
Ook Maud heeft inmiddels haar draai gevonden op school. In de klas is ze meisje nummer 6, maar al snel ontmoette ze ook meiden uit andere klassen.
Omdat het een kleine school is doen ze veel samen met andere klassen bijvoorbeeld bij vakken als gym en beeldend vorming. Dit doen ze samen met de 3 vwo klas. Ook daar zijn de dames blij met de komst van Maud.
Maud valt ook met haar neus in de boter. Ze mag namelijk in april mee op schoolreis naar Suriname.
Noem het maar schoolreis! Het is ook meer een werkweek die zich richt op de cultuur en natuur van Suriname. Één van de dingen die ze gaan doen is s nachts op zoek naar schildpadden die eieren komen leggen. Deze reis valt voor een deel in de Paasvakantie die ze hier hebben en is daardoor op vrijwillige basis, maar Maud geeft die vrije dagen graag op voor zo'n mooie uitdaging.

In Curacao betalen we nog met de gulden. Dit is niet de gulden zoals wij hem kennen van voor 2001, maar de Nederlands Antiliaanse Florijn oftewel afgekort de NAF.
Het geld in Curacao kent meerdere muntsoorten. Niet alleen qua waarde maar ook qua vorm.
Heel vroeger kende wij in Nederland nog de vierkante stuiver, hier hebben ze dat vierkante geld nog steeds.
Het briefgeld hier heeft geen afbeeldingen van lelijke oude mannen, maar van vogels. 
Zo zie je het suikerdiefje, de flamingo en de kolibrie. Allen vogels die hier op het eiland voorkomen.

De waarde van het geld is minder dan de euro.
1 gulden, wat je schrijft als NAF1,00 is ongeveer €0,41 cent.
Het leven is hier over het algemeen duurder.
Bijna alle producten moeten geïmporteerd worden en dat kost geld. Vooral zuivel kost hier een vermogen. Een pak yoghurt kost hier NAF8,50. Mogen jullie uitrekenen wat dat in euro's is. ;-)

1 opmerking: