woensdag 19 september 2018

Rollen omgedraaid

De dagen beginnen een soort van structuur te krijgen. Ze beginnen op dit moment standaard met een lange wandeling in een bos.
Minstens 2,5-3 kilometer en heeft liefst meer. Luna loopt sowieso minstens het dubbele. Die rent vooruit en komt dan weer terug, alles keer twee dus. Soms is het even afhankelijk van waar het pad mij brengt. Van nieuwe paden weet ik de afstanden niet en is het soms een verrassing waar je uit komt. De honden vinden het prachtig. Het is heel mooi om te zien hoe zelfverzekerd lexa wordt.
Van een bang onzeker hondje naar een hondje met meer zelfvertrouwen. Ze huppelt lekker los mee en doet zelfs mee aan het belangrijke event plas over plas. Ken je dat? Tico plast, Luna plast daar overheen. En Lexa plast daar nu ook. Niet altijd er overheen, maar ernaast is ook al heel stoer. De volgorde wijzigt zich regelmatig, maar het gaat om die paar druppies, die moet je er gelegd hebben.
Van het weekend hadden we visite. Na de instructie dat ze Lexa moesten negeren ging het heel snel prima. Het blaffen was kort en na wat bemoedigende woorden van mijn kant was het oké. De visite is gaan zitten en Lexa is ook haar ding gaan doen.
Wat de honden overdag doen na zo’n wandeling heb ik hier even in kaart gebracht.
Zoals je kunt zien hebben ze het zwaar.


Als zij zo op apengapen liggen geeft het Tommy de mogelijkheid de huiskamer te verkennen. Dat gaat al een stuk beter. Tommy heeft strategie bepaald. Als Tico nu in de buurt komt begint hij vast te blazen, ze hebben de rollen dus omgedraaid. Tico weet niet zo goed wat hij daarmee moet. Hij kijkt dan een beetje stom van wat doe jij lelijk. Zeker vergeten dat dit gedrag komt door dat hij zelf met lelijk gedrag is begonnen. Maar goed, er is wel verbetering. Ze kunnen elkaar nu op 1,5 meter afstand zonder problemen benaderen.
En dan hadden we vandaag een ander voorbeeld van rollen omgedraaid. Youri had een lekke band. Normaal zou ik die plakken, maar in het kader van ooit moet hij op eigen benen staan heb ik het hem zelf laten doen. Ik de instructies en hij de uitvoering.


Ik heb deze vaardigheid ooit van mijn opa geleerd. Ben hem er nog dankbaar om. Zo fijn om daar zelfstandig en onafhankelijk in te zijn. Dat wil ik mijn kinderen ook meegeven. Youri heeft het goed gedaan. Alleen we hebben wel pech. Ondanks dat de band na het plakken oké leek stond hij vanavond toch weer leeg. Morgen maar verder kijken.




Geen opmerkingen:

Een reactie posten