dinsdag 4 september 2018

Pre start

Als er iemand lang vakantie gehad heeft is het Youri wel. Hij had het geluk dat regio Noord dit jaar de laatste regio was die vakantie kreeg en dus ook weer als laatst mocht beginnen. Op Curacao is de zomervakantie eigenlijk altijd rond dezelfde periode. Van eind juni tot en met half augustus. Daar zijn ze dus alweer begonnen. Youri heeft negen weken vakantie gehad, lang genoeg om weer volledig uitgerust aan de bak te kunnen.
Hij heeft er helemaal zin in. Hij heeft de afgelopen weken in Nederland regelmatig afgesproken met vrienden die hij nog kende van de tijd dat we nog in Dronten woonden. Wel super fijn dat hij die vriendschappen zo weer kon oppakken en overal in meegenomen wordt. Ik denk dat het voor Youri een voordeel is dat zijn verhaal anders is dan anders. Wie kan er nou vertellen dat hij bijna vijf jaar op Curacao gewoond heeft. De meeste vrienden zijn dan ook erg nieuwsgierig naar zijn verhaal en ervaringen. Voor Youri is het fijn dat het zo gaat. Hij voelt zich hierdoor snel op zijn gemak en geaccepteerd.
Nu school begint is dat dan ook helemaal niet erg. Hij komt niet helemaal nieuw binnen lopen, maar kent al kinderen om hem heen.
Vandaag was het nog maar een pre start, alleen boeken ophalen. Vanaf morgen beginnen de lessen, maar ook nog maar deels. Ze starten met halve dagen om dan vanaf volgende week maandag vol aan de bak te gaan. Ik heb Youri zijn rooster gezien, die is best pittig. Geen eerste uren vrij, redelijk wat tussenuren en regelmatig tot een uur of 16.00 les. Ik ben benieuwd hoe hij dat gaat vinden. Het is toch een andere dagindeling dan op Curacao. Daar begon school vroeg, maar was je ook vroeg klaar. Op zijn laatst was hij daar 14.15 klaar, maar meestal om 12.40
Wat voor hem ook voor het eerst was, was dat hij boeken moest kaften. Op Curacao moesten we onze eigen boeken kopen. Een duur grapje. Maar omdat het dan van je zelf was ging er ook geen kaftpapier omheen. 
Dat is hier anders, al viel het me nog mee. De helft van zijn boeken was in bruikleen, de rest hoeft niet terug. Moest Maud toen der tijd nog elk werkboek kaften en aan het eind van het jaar weer inleveren, nu mag er in geschreven worden. En gaan we die dus ook niet kaften.
De rest wel. Voor Youri die anti alles dat maar iets te maken met freubelen en knutselen is, was dit niet iets waar naar uitgekeken werd. 
We hebben het uiteindelijk samen gedaan. Hij het papier op maat knippen en zorgen voor voldoende plakbandjes en ik het vouwen.
Prima werkverdeling, het was zo klaar. 


Zo was het voor hem de eerste en meteen ook de laatste keer. Volgend jaar zit hij, als het allemaal goed gaat, niet meer op de middelbare school en zullen de boeken weer zelf gekocht moeten worden. Nog maar even niet over nadenken hoeveel geld het dan weer gaat kosten.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten